شاید همه ما درباره عجایب هفتگانه جهان باستانی شنیده باشیم، اما کدام آثار باستانی باورنکردنی جدیدترین فهرست را تشکیل میدهند؟ عجایب هفتگانه جهان باستان که توسط مسافران یونانی انتخاب شده و در شعر و هنرهای دیگر مورد توجه قرار گرفتهاند، داستانهای تخیل و استعداد فنی بشر را بازگو میکند و اینکه چگونه تمدنها آثار خود را در جهان و فرهنگ به جا گذاشتهاند. اولین فهرست «هفت عجایب دنیای باستان» بیش از ۲۰۰۰ سال پیش توسط مسافران یونانی ماجراجو ساخته شد که از باورنکردنیترین ساختوسازهای دستساز جهان شگفتزده شدند.
از آن زمان به بعد، بیشتر فهرست اصلی، به غیر از هرم بزرگ جیزه، نابود شده است. در سال ۲۰۰۱، برنارد وبر، فیلمساز کانادایی، متولد سوئیس، بنیاد New7Wonders را راهاندازی کرد تا عجایب هفتگانه جدیدی از جهان را برای عصر مدرن بیابد و از عموم مردم بخواهد رای خود را به صندوق بیندازند. پس از ماهها بحث، اینها شاهکارهای چشمگیری هستند که آثار نهایی را ایجاد کردند. عجایب هفتگانه جهان باستان، چشمگیرترین سازههای شناخته شده در دنیای مدیترانه باستان بودند.
تعداد آنها هفت عدد بود، زیرا یونانیان باستان آن را یک عدد مقدس میدانستند. افراد مهم، معابد و یادبودهای باشکوهی را بهعنوان مدرک آشکار قدرت و نفوذ خود ساختند. عجایب هفتگانه جهان مجموعهای از مکانها در سراسر جهان هستند که از اهمیت بالایی برخوردار هستند. اینها عبارتاند از: کولوسئوم در ایتالیا، پترا در اردن، چیچن ایتزا در مکزیک، مسیح نجاتدهنده در برزیل، ماچو پیچو در پرو، تاج محل در هند و دیوار بزرگ چین.
کولوسئوم در ایتالیا / Colosseum Rome Italy
کولوسئوم آمفی تئاتر بزرگ بیضی شکل در مرکز رم است که زمانی گلادیاتورها برای جان خود میجنگیدند. بزرگترین آمفی تئاتری که تاکنون ساخته شده است، از ماسه و سنگ در طول هشت سال، از ۷۲ بعد از میلاد تا ۸۰ پس از میلاد ساخته شده است. این سازه عظیم میتواند ۸۰۰۰۰ تماشاگر را در خود جای دهد که بهصورت حلقهای مدور در اطراف صحنه مرکزی چیده شدهاند. وقایع دراماتیک و گاهی هولناک در اینجا اتفاق افتاد، نه فقط بازیهای گلادیاتوری، بلکه نمایشهای کلاسیک، شکار حیوانات و اعدام.
برخی میگویند حتی برای اجرای نبردهای دریایی ساختگی، آب به این عرصه پمپاژ شد. کولوسئوم که در طول قرنها در اثر زلزله و دزدان سنگ آسیب دیده است، هنوز هم یادگاری نمادین از تاریخ روم است که هر ساله هزاران گردشگر از آن بازدید میکنند، بنابراین به نظر میرسد در فهرست عجایب هفتگانه امروزی جهان قرار گیرد. خسارت زلزله و استخراج مواد کولوسئوم تنها یک سوم ساختار اصلی را در جای خود باقی گذاشته است.
دیوار بزرگ چین / Great Wall of China یکی از عجایب هفتگانه جهان
دیوار بزرگ چین یک سد بزرگ است که هزاران مایل در امتداد مرز شمالی تاریخی چین میچرخد. این دیوار که طی هزاران سال ایجاد شد، زندگی خود را بهعنوان مجموعهای از دیوارهای کوچکتر آغاز کرد که قدمت آن به قرن هفتم قبل از میلاد برمیگردد و بهعنوان موانع محافظتی در برابر حملات عشایری ساخته شده بودند. در سال ۲۲۰ قبل از میلاد، اولین امپراتور چین، «کین شی هوانگ»، یکپارچگی تمام دیوارهای چین را در یک مانع قادر مطلق، تقویت و گسترش دیوار برای جلوگیری از مهاجمان شمالی، طراحی کرد. طراحی دیوار که بر روی گذرگاههای کوهستانی و پشتهها ساخته میشود، از زمین طبیعی استفاده استراتژیک میکند. امروزه این دیوار بهعنوان یکی از عجایب هفتگانه شناخته میشود که با احتساب تمام شاخههای آن، ۱۳۱۷۱ مایل طول دارد.
تاج محل/ Taj Mahal India یکی از عجایب هفتگانه جهان
تاج محل معروف هند (به فارسی تاج قصرها) آرامگاه مرمر سفید خیرهکننده در ساحل رودخانه یامونا در شهر آگرا است و بهعنوان یکی از عجایب هفتگانه جهان انتخاب شده است. امپراتور مغول، شاه جهان معبد را بهعنوان مقبرهای برای همسر محبوبش ممتاز محل که در حین زایمان در سال ۱۶۳۱ درگذشت، ساخت. یک مقبره مرمرین در مرکز با ۴۲ هکتار زمین احاطه شده است، جایی که باغها، مسجد، مهمانخانه و استخر کامل شده است. مجتمع کل پروژه بیش از ۲۲ سال طول کشید تا توسط ۲۰۰۰۰ کارگر با هزینه ۳۲ میلیون روپیه (حدود ۸۲۷ میلیون دلار آمریکا بر اساس استانداردهای امروزی) تکمیل شود.
اما کار سخت نتیجه داد؛ امروزه تاج محل بهعنوان میراث جهانی یونسکو و جزء حیاتی تاریخ غنی مغول هند شناخته شده است. از نظر معماری، ساختمان نشاندهنده تقارن و تعادل است و رنگ دیوارهای مرمری بیرونی بسته به زمان روز تغییر میکند. در آفتاب صبح، سنگ مرمر سفید سایهای از صورتی به نظر میرسد. در هنگام غروب، رنگ شیری به نظر میرسد و در شب هنگام روشن شدن توسط ماه طلایی به نظر میرسد. از آنجایی که تاج محل یادآور عشق شاه جهان به ممتاز است، زوجها دوست دارند عکسهای خود را با پسزمینه ساختمان بگیرند.
مسیح نجاتدهنده در برزیل / Christ the Redeemer Brazil
مجسمه توتمی مسیح نجات دهنده بر فراز ریودوژانیرو در بالای کوه کورکووادو ایستاده است. این بنای تاریخی با ۳۰ متر ارتفاع، نمادی از برزیل است. این اثر هنری عظیم عمومی توسط مجسمهساز لهستانی_فرانسوی پل لندوفسکی در دهه ۱۹۲۰ طراحی شد و توسط مهندس برزیلی هیتور داسیلوا کوستا و مهندس فرانسوی آلبرت کاکو در سال ۱۹۳۱ تکمیل شد. این مجسمه درست پس از پایان جنگ جهانی اول ساخته شد، زمانی که جهان به زانو درآمده بود، نمادی از مسیحیت و امید بود، بنابراین جای تعجب نیست که این بنای تاریخی در فهرست عجایب هفتگانه امروزی قرار بگیرد.
بسیاری از مردم جهان به دلایل مختلفی به ریودوژانیرو میروند تا این سازه غول پیکر و شگفت انگیز را مشاهده کنند. مسیح نجات دهنده از بتن مسلح ساخته شده و تقریباً از شش میلیون کاشی پوشانده شده است. یک مسئلهای که تا حدودی نگرانکننده است؛ مجسمه اغلب مورد اصابت صاعقه قرار گرفته است و در سال ۲۰۱۴ نوک انگشت شست راست عیسی در طوفان آسیب دید.
ماچو پیچو / Machu Picchu Peru یکی از عجایب هفتگانه جهان
ماچو پیچو گنجینه گمشده قرن پانزدهم است، قلعه کمیاب که در ارتفاعات کوههای آند بر فراز دره مقدس پرو کشف شده است. به طور شگفتانگیزی، این یکی از تنها ویرانههای پیش از کلمبیایی است که تقریباً دست نخورده یافت شده است که شواهدی از میدانهای سابق، معابد، تراسهای کشاورزی و خانهها را در خود دارد. باستانشناسان معتقدند که ارگ بهعنوان ملکی برای امپراتور اینکا پاچاکوتی در حدود سال ۱۴۵۰ در دیوارهای سنگی صیقلی ساخته شده است. اینکاها یک قرن بعد این مکان را ترک کردند و برای هزاران سال پنهان ماند، پیش از اینکه توسط مورخ آمریکایی هیرام بینگهام در سال ۱۹۱۱ مورد توجه عموم قرار گرفت. به دلیل حفظ این مکان قابل توجه، امروزه بهعنوان یکی از عجایب هفتگانه شناخته میشود.
چیچن ایتزا در مکزیک / Chichén Itzá Mexico
در اعماق ایالت یوکاتان مکزیک، چیچن ایتزا، یک شهر تاریخی مایاها قرار دارد که بین قرنهای ۹ و ۱۲ ساخته شده است. این شهر که توسط قبیله مایاهای قبل از کلمبیا ایتزا ساخته شده است، شامل مجموعهای از بناها و معابد است. مشهورترین آنها ال کاستیلو است که به معبد کوکولکان نیز معروف است. این یک هرم پلکانی عظیم در مرکز شهر است که بهعنوان معبدی عبادی برای خدای کوکولکان ساخته شده است. در کل، کل معبد دارای ۳۶۵ پله است که یک پله برای هر روز از سال است. جالبتر اینکه در طول اعتدالهای بهاری و تابستانی، خورشید بعدازظهر سایههای مثلثی شکلی را از پلکان شمالی هرم میاندازد که شبیه مار پردار است که از سطح آن میلغزد و به سمت سر مار سنگی در پایه حرکت میکند؛ جای تعجب نیست که این یکی از عجایب هفتگانه است.
پترا در اردن / Petra Jordan
پترا، شهر باستانی در جنوب اردن، به دلیل رنگ طلاییاش به «شهر گل رز» نیز معروف است. قدمت آن به ۳۱۲ قبل از میلاد میرسد. این شهر باستانی در درهای دورافتاده قرار دارد. توسط نبطیهای عرب، تمدن پیچیدهای که معماری خیرهکننده و آبراهههای پیچیده را از صخرههای اطراف حک میکرد، تأسیس شد. نباتیها همچنین پترا را بهعنوان یک مرکز تجاری موفق ایجاد کردند. قبل از اینکه در اثر زلزله از بین برود، ثروت زیادی به دست آورد و جمعیتی رو به رشد به دست آورد.
این شهر برای قرنها برای دنیای غرب ناشناخته بود. در سال ۱۸۱۲ توسط کاشف سوئیسی یوهان لودویگ بورکهارت کشف شد. جان ویلیام بورگون، شاعر و محقق قرن نوزدهمی، پترا را بهعنوان «شهری به رنگ رز قرمز نیمه قدمت زمان» توصیف کرد. چیزی که پترا را به یکی از عجایب هفتگانه دنیا تبدیل کرده است، معماری کمنظیر و زیبایی این شهر باستانی است. تعداد بازدیدکنندگان از پترا در سالهای اخیر کاهش یافته است که بخشی از آن به دلیل بیثباتی و خشونت در خاورمیانه است.
سخن آخر
آثار هنری و معماری شگفت انگیزی که بهعنوان عجایب هفتگانه جهان باستان شناخته میشوند، گواهی بر نبوغ، تخیل و سختکوشی است که انسان قادر به انجام آن است. با این حال، آنها همچنین یادآور ظرفیت انسان برای اختلاف، تخریب و احتمالا آراستگی هستند. این مکانها و بناهای تاریخی بهعنوان «عجایب هفتگانه جدید جهان» شناخته میشوند، افزودنیهای مدرن به عجایب هفتگانه باستانی که توسط فیلو بیزانسی در ۲۵۰ قبل از میلاد ساخته شد که شامل باغهای معلق بابل و اهرام جیزه میشد. (از آن هفت باستانی فقط اهرام باقیمانده است.) ما در این مقاله به طور خلاصه عجایب هفتگانه جدید را برای شما بازگو کردیم و امیدواریم که مطالب مفیدی را به شما نشان داده باشیم.